Με τα λόγια (γίνεται): Ο Καρυωτάκης και οι άλλοι


Στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», παρουσιάζουν αφιέρωμα στον Κώστα Καρυωτάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) και εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων.

Το αφιέρωμα στον Κώστα Καρυωτάκη (1896-1928), εξέχουσα μορφή της γενιάς του ’20, έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας να απαντηθεί το ερώτημα «Ποιοι παλιοί ποιητές είναι σημαντικοί για μας σήμερα;», που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με εκδήλωση για τον Τάκη Παπατσώνη και συνεχίστηκε με αφιερώματα στην Ελένη Βακαλό και την Ζωή Καρέλλη. Το φετινό αφιέρωμα πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θάνατο του Καρυωτάκη και με επίκεντρο την ανθολογία του Τέλλου Άγρα, Οι Νέοι (1922) στην οποία παρουσιάζεται το έργο των Νέων Ελλήνων Ποιητών του 1910-1920. 

Στην εκδήλωση, το έργο του σημαντικού ποιητή, αλλά και αυτό άλλων ομότεχνών του της ίδιας εποχής, αναψηλαφείται από 13 σύγχρονους ποιητές και ποιήτριες που επιλέγουν, διαβάζουν και σχολιάζουν ένα ποίημα του Καρυωτάκη και ένα ποίημα κάποιου άλλου σύγχρονού του ποιητή.

Συμμετέχουν οι: Ορφέας Απέργης, Άννα Γρίβα, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Θεώνη Κοτίνη, Δήμητρα Κωτούλα, Αλέκος Λούντζης, Παυλίνα Μάρβιν, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Χρήστος Σιορίκης, Γιώργος Σπανός, Νάντη Χατζηγεωργίου και Δημήτρης Χουλιαράκης.

Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»: Σ ’αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών διαβάζουν ποιήματά τους, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα: στην Emily Dickinson (2013, 2015), στον Καβάφη (2013), στον William Carlos Williams (2014), στην Elizabeth Bishop (2015), στον Τάκη Παπατσώνη, στον Robert Duncan, στην Ελένη Βακαλό (2016), στον Νίκο Εγγονόπουλο, στην Marianne Moore, και στην Ζωή Καρέλλη (2017).

Ημερομηνία εκδήλωσης: Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, 19:30

Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα

Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), culture@hau.gr, www.hau.gr/culture

Με τα λόγια (γίνεται), www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai | http://metalogiaginetai.blogspot.gr