Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, H ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Μια ευρωπαϊκή περίπτωση, 21-23 Νοεμβρίου 2018

Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Τµήµα Ευρωπαϊκών, Αµερικανικών και Διαπολιτισµικών Σπουδών Φιλοσοφική Σχολή

Πανεπιστήµιο Ρώµης Sapienza

 

 

Ρώµη, 26 Οκτωβρίου 2018

Η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστηµίου της Ρώµης Sapienza οργανώνει Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών µε θέµα H ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Μια ευρωπαϊκή περίπτωση. Αφορµή για τη διοργάνωση του Συνεδρίου στάθηκε η συνταξιοδότηση της κας Paola Maria Minucci, υπεύθυνης καθηγήτριας της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστηµίου της Ρώµης Sapienza από το 2006 έως το 2016, η οποία αφιέρωσε τη µακρόχρονη ακαδηµαϊκή της σταδιοδροµία στη µελέτη και στη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, ενώ µε το σηµαντικό κριτικό και µεταφραστικό της έργο έφερε σε επαφή το ιταλόφωνο κοινό µε τους µεγαλύτερους Έλληνες ποιητές και πεζογράφους του 20ού αιώνα, όπως τον Κ. Π. Καβάφη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Μίλτο Σαχτούρη, την Κική Δηµουλά, τον Κώστα Ταχτσή κ.ά.

Δεδοµένων των επιστηµονικών ενδιαφερόντων της τιµώµενης καθηγήτριας, η ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα θα βρεθεί στο κέντρο του επιστηµονικού προβληµατισµού. Στόχος του συνεδρίου είναι να ερευνήσει την ελληνική λογοτεχνία της συγκεκριµένης χρονικής περιόδου ως µέρος µιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πραγµατικότητας, προσφέροντας νέες προσεγγίσεις, αλλά και αναδεικνύοντας λιγότερο γνωστές πτυχές του 20ού αιώνα, µέσα και από µια διεπιστηµονική προοπτική.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από 21 έως 23 Νοεµβρίου 2018 στην Αίθουσα Organi Collegiali του κτιρίου της Πρυτανείας του Πανεπιστηµίου της Ρώµης Sapienza (Piazzale Aldo Moro 5). Θα λάβουν µέρος διακεκριµένοι επιστήµονες από Πανεπιστήµια και ερευνητικά κέντρα της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της υπόλοιπης Ευρώπης και της Αµερικής.

Η επιστηµονική συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δηµοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Την ολόθερµη στήριξή τους στο Συνέδριο παρέχουν η πρέσβης της Ελληνικής Δηµοκρατίας στην Ιταλία, κα Τασία Αθανασίου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δηµοκρατίας στην Ιταλία, κ. Τάσος Τζιώνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστηµίου της Ρώµης Sapienza, prof. Eugenio Gaudio, το Τµήµα Αµερικανικών, Ευρωπαϊκών και Διαπολιτισµικών Σπουδών, η Ιταλική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, το Ίδρυµα Κώστα και Ελένης Ουράνη, η Ελληνική Κοινότητα Ρώµης και Λατίου και οι Εκδόσεις Bulzoni.

Με εξαιρετική τιµή

Για την Οργανωτική Επιτροπή 

prof. Χρήστος Μπιντούδης

Email επικοινωνίας: cattedraneogreco@uniroma1.it

Πρόγραμμα συνεδρίου. Η ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Μία ευρωπαϊκή περίπτωση.