Όρσα Δρετάκη | Το κλεμμένο φως

© Tina Modotti

Κι η νύχτα, σβησμένη γόπα. Κι ο άνεμος, μια ακροβατούσα σιωπή. Κι ύστερα κατασκήνωσες στο κάστρο. Περίεργα ζεστό είναι το κάστρο. Θα ‘λεγες πως, οι τόσες απουσίες, έγιναν αστροκέντητη κουβέρτα. Νιώθεις την ενθαλπία της. Και το φθινόπωρο που έρχεται, κονιάκ ξεχασμένο σε δρύινο λεπτοσκαλισμένο νου. Θαρρείς πως είσαι λαθρεπιβάτης του χρόνου. Των καιρών. Και των ανέμων. Όταν κάνεις λόγια αυτό που πλανάται στη ψυχή, αυτή γαληνεύει. Θάλασσα που σου είπε όλα τα μυστικά της. Κάτω από το βλέμμα στρουθιού περιπλανώμενου. Μίκρυνε η έρημος. Δεν σε χωρά πια. Κι ο ουρανός, ένας αιματοβαμμένος ψεύτης. Που σε καλεί μεταμεσονύχτια. Αποζητώντας τη συντροφιά σου. «Έλα να κάνουμε ένα τσιγάρο ουρανέ», λες. «Βάλε και μια ρακή», λέει αυτός. Όλα φαίνονται σωστά όταν όλα είναι λάθος. Ένα κοινώς αποδεχτό λάθος. Μειδίαμα κρυφό πίσω από τους καπνούς. Η πολιτικώς ορθή σκέψη θα μας φάει τελικά. Ψιθυρίζουν οι μύθοι σου. Έχουν καιρό να φανούν τα γεράκια. Θ’ αλλάξουν οι εποχές φαίνεται. Θα γίνουν ακόμα πιο σκοτεινές από ότι ήδη είναι. Τα γεράκια το ξέρουν αυτό. Πάνε να κυνηγήσουν ψηλά στα όρη που υπάρχει ακόμα φως. Ένα κλεμμένο φως. Από το χάρισμα που τόσο φοβάσαι. Κάθε χάρισμα και μια ανάσταση. Κάθε χάρισμα και μια δανεισμένη αιωνιότητα. Μέχρι τώρα αρνιόσουν το δώρο. Από το φόβο της ελευθερίας. Όμως το πέταγμα ήταν εκεί και περίμενε πότε θα δεις τα φτερά σου. Που εναγωνίως κεντούσαν τα αραβουργήματα της χαμένης Αλάμπρας σου. Διεργασίες εσωτερικής καύσης. Μεγάλη ζεστασιά όταν καίγεται η ψυχή σου. Λες έγινες ο ενθάλπων την ενθαλπία. Άρχισε να φυσά. Και οι Δρύδες γλεντοκοπούν φωνάζοντας πειράγματα, σε σένα και στους απελθόντες φόβους σου. Που έφυγαν προ πολλού. Έτσι ξαφνικά. Μια νύχτα που γελούσες καταρρακτωδώς. Και έμεινες τώρα μαζί με τους ανέμους στο κάστρο σου. Ακροβατώντας σε θεμέλια παλιά και επικινδύνως ελεύθερα.

♦♦♦♦♦♦


H Όρσα Δρετάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Το Άλικο Μπλε (Γαβριηλίδης 2016). Τότε που το σκοτάδι και το φως αγαπήθηκαν (Γραφομηχανή 2015). Στο θρόισμα του φεγγαριού (Γαβριηλίδης 2013). Το μπαχάρι της αυγής (poema 2013). Χάιδεψε ο άνεμος το φως (Βόλος 2011).
Έχει δική της περιοδική στήλη «Λέξεις πίσω από τον μύθο», στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί 56 άρθρα της.