Με τα λόγια (γίνεται) Κάλβος +

Ανδρέας Κάλβος (σχέδιο του Οδυσσέα Ελύτη, 1991)

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στην εκδήλωση που κλείνει την φετινή, έβδομη, περίοδό τους, παρουσιάζουν αφιέρωμα στον Ανδρέα Κάλβο (1792-1869). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

 Είκοσι μόλις ποιήματα –οι περίφημες Ωδές του– αποτελούν το κύριο έργο τού Κάλβου κι ωστόσο ο ποιητής αυτός είναι, μαζί με τον σύγχρόνό του Σολωμό, ένας από τους γενάρχες της νεοελληνικής ποίησης. Στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Κάλβος έγινε ευρύτερα γνωστός μετά το 1889, δηλαδή 20 χρόνια από τον θάνατό του, με αφορμή τη γνωστή διάλεξη του Παλαμά για την ποίησή του. Το έργο του συμπίπτει χρονικά με την Επτανησιακή Σχολή, αλλά αποτελεί μια μοναχική περίπτωση δημιουργού, συνδυάζοντας στοιχεία διαφόρων ρευμάτων (κλασικισμός, ρομαντισμός, κ.ά.) και διαφοροποιείται από τους Ιόνιους ποιητές, κυρίως λόγω της ιδιομορφίας της γλώσσας του, η οποία διαθέτει σπουδαία εκφραστική και εικονοπλαστική δύναμη.

Σε αυτό το τρίτο αφιέρωμα – μετά τα αντίστοιχα στην Emily Dickinson (2015) και στον Νίκο Εγγονόπουλο (2017) – 14 σύγχρονες ποιήτριες και ποιητές διαβάζουν από ένα ποίημά τους, γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση, ‘σε απόκριση’ προς το έργο του Κάλβου και συζητούν για το πώς το εμπνεύστηκαν. Συμμετέχουν οι: Ορφέας Απέργης, Άννα Γρίβα, Λένια Ζαφειροπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κωτούλα, Αλέκος Λούντζης, Παυλίνα Μάρβιν, Όλγα Παπακώστα, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Χρήστος Σιορίκης, Γιώργος Σπανός, Νάντη Χατζηγεωργίου και Μάριος Χατζηπροκοπίου.

Ημερομηνία: Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, 19:30

Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα

Είσοδος: Eίσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες:Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), culture@hau.gr, www.hau.gr/culture

Με τα λόγια (γίνεται), www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai | http://metalogiaginetai.blogspot.gr