8ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ EYELANDS

H ιστοσελίδα Eyelands σε συνεργασία με τις εκδόσεις Παράξενες μέρες, ανακοινώνει την έναρξη του όγδοου διαγωνισμού διηγήματος, σε δύο τμήματα: ελληνικό και αγγλόφωνο.

Θέμα του διαγωνισμού: «Αποσκευές»

Ο διαγωνισμός θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20 Μαρτίου μέχρι και τις 20 Ιουνίου 2018. Το πρώτο βραβείο για καθένα από τα δύο τμήματα είναι: δωρεάν διακοπές 7 ημερών σε στούντιο σε παραλία της νότιας Κρήτης. Τα διηγήματα της Μικρής Λίστας θα εκδοθούν σε δύο διαφορετικές συλλογές, ελληνική και αγγλική, από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες/Strange Days Books. Υπάρχουν επίσης συλλεκτικά δώρα για τον πρώτο νικητή αλλά και για τρεις ακόμη συγγραφείς, κεραμικές δημιουργίες, φτιαγμένες ειδικά για το διαγωνισμό του eyelands.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ  

(Ελληνικό τμήμα)

  1. Το θέμα του διαγωνισμού είναι: «Αποσκευές».

Οι διαγωνιζόμενοι συγγραφείς μπορούν να στείλουν ένα διήγημα (ή διηγήματα) μέχρι 2500 λέξεις. Γίνονται δεκτά κείμενα στην ελληνική γλώσσα.

  1. Δεν υπάρχουν περιορισμοί εθνικότητος ή τόπου διαμονής του συγγραφέα.
  2. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η αγορά ενός βιβλίου των εκδόσεων «Παράξενες μέρες» μέσα από την ιστοσελίδα τους: http://www.paraxenesmeres.gr (λεπτομέρειες πιο κάτω)
  3. Τα διηγήματα δεν θα πρέπει να έχουν βραβευθεί σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό, να έχουν εκδοθεί ή να έχουν δημοσιευθεί σε βιβλίο ή έντυπο. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Γίνονται δεκτές περισσότερες συμμετοχές με την καταβολή της πληρωμής για κάθε μία. Ακόμη όμως και σε περίπτωση περισσότερων διακρίσεων στην συλλογή θα δημοσιευθεί μόνο ένα από τα διηγήματα του συγγραφέα, αυτό με την καλύτερη βαθμολογία.
  4. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας είναι απαραίτητο να δηλώσετε ένα ονοματεπώνυμό ή ψευδώνυμο και ένα τίτλος στο διήγημα. Δεκτός οποιοσδήποτε τίτλος εκτός από τον τίτλο του διαγωνισμού. Θεωρούμε επίσης ως ηλεκτρονική σας διεύθυνση εκείνη μέσω της οποίας στέλνετε τη συμμετοχή σας. Εάν αυτό δεν ισχύει πρέπει οπωσδήποτε να το δηλώνετε, προσθέτοντας ένα e-mail επικοινωνίας.

Τα διηγήματα θα γίνονται δεκτά μόνο σε ηλεκτρονική μορφή που θα σταλεί στη διεύθυνση: info@eyelands.gr   ή  info@paraxenesmeres.gr

-στο mail θα υπάρχει επισύναψη του κειμένου σε μορφή word.doc ή docx αλλά όχι σε pdf.

  1. Όλα τα διηγήματα ελέγχονται από τη σύνταξη της ιστοσελίδας, γίνεται καταμέτρηση των λέξεων και αφαιρούνται όλα τα προσωπικά στοιχεία του συγγραφέα ώστε να τα διαβάσουν οι κριτές με τον κωδικό αριθμό. Οι συμμετοχές με ψευδώνυμο γίνονται δεκτές μόνο στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι συγγραφείς που συμμετείχαν με ψευδώνυμο και θα έχουν επιλεγεί για την έκδοση θα πρέπει να στείλουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ένα σύντομο βιογραφικό. Η αποστολή των πραγματικών στοιχείων είναι απαραίτητη και έχει τη θέση αποδοχής των όρων της έκδοσης και χωρίς αυτήν δεν θα γίνει δεκτή η συμμετοχή τους στο βιβλίο.
  2. Δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό δυνεργάτες του eyelands.gr και των εκδόσεων Παράξενες Μέρες ούτε και συγγραφείς που έχουν εκδώσει βιβλία τους στην σειρά Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει περιορισμός για όσους έχουν στείλει κατά καιρούς συνεργασίες τους στο eyelands.
  3. Όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η συμπλήρωση του 18ου έτους του διαγωνιζόμενου την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού.
  4. Κάθε αγορά αντιστοιχεί στο δικαίωμα για συμμετοχή ενός διηγήματος. Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής με περισσότερα διηγήματα (με αγορά ενός βιβλίου για κάθε ένα) αλλά στην έκδοση θα συμπεριληφθεί ένα μόνο διήγημα από κάθε συγγραφέα.
  5. Οι συγγραφείς που έχουν πάρει βραβείο τα προηγούμενα χρόνια στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετέχουν δωρεάν.
  6. Στην ομάδα που θα κρίνει τα έργα αυτή τη χρονιά θα προστεθεί και ο νικητής του προηγούμενου διαγωνισμού με θέμα «Παράξενοι έρωτες», Θωμάς Μυλωνάς. Η ομάδα αποτελείται από δέκα άτομα και ανακοινώνεται πάντα με την λήξη του διαγωνισμού.

**

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας, θα πρέπει να αγοράσετε ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες μέσα από την ιστοσελίδα μας. Μπορείτε να αγοράσετε όποιο βιβλίο θέλετε ακολουθώντας τις πολύ απλές οδηγίες που υπάρχουν για τις αγορές στην ιστοσελίδα.

Αρκεί ένα απλό e-mail στα: info@eyelands.gr ή info@paraxenesmeres.gr

στο οποίο θα σημειώνετε την επιλογή του βιβλίου (υπάρχει αναλυτικός κατάλογος στην ιστοσελίδα) και τον τρόπο πληρωμής. Εμείς θα σας ενημερώσουμε για τα υπόλοιπα.

Υπάρχουν τρεις τρόποι πληρωμής: κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, πληρωμή με αντικαταβολή και πληρωμή μέσω paypal.

Το  κόστος ειδικά για τον διαγωνισμό είναι για οποιοδήποτε βιβλίο 10 ευρώ μαζί με τα ταχυδρομικά έξοδα εάν πληρώσετε με κατάθεση στην τράπεζα ή μέσω paypal και 15 ευρώ αν προτιμήσετε την αντικαταβολή.

Μαζί με το βιβλίο που θα επιλέξετε αυτή τη χρονιά θα έχετε και ένα επιπλέον δώρο: μια από τις συλλογές μας εντελώς δωρεάν!

Στις ίδιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις θα στείλετε και το κείμενο του διηγήματος. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αγορά. Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας αγοράζοντας ένα βιβλίο και να στείλετε αργότερα το κείμενο ή και το αντίθετο.

Η αγορά του βιβλίου και η αποστολή του κειμένου πρέπει να γίνουν ανάμεσα στις ημερομηνίες που ορίζει ο διαγωνισμός, δηλαδή από τις 20 Μαρτίου 2018 μέχρι τις 20 Ιουνίου 2018.

Για κάθε έγκυρη συμμετοχή ο συγγραφέας θα λάβει επιβεβαιωτικό μήνυμα μέσα σε τρεις ημέρες από την ολοκλήρωσή της.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΒΡΑΒΕΙΑ & ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την 20η Σεπτεμβρίου 2018.

– Από τα διηγήματα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό ένας ορισμένος αριθμός, (ανάλογα με τις συμμετοχές με 25 ανώτατο όριο) θα μπει στην μικρή λίστα και θα κυκλοφορήσει στη συλλογή «Αποσκευές». Ό ίδιος αριθμός των επιλαχόντων διηγημάτων θα αναρτηθεί στο eyelands.gr και δημοσιευθεί στην Επιλογή eyelands.

– Το πρώτο βραβείο για το ελληνικό τμήμα είναι δωρεάν παραμονή για μία εβδομάδα στο Three-Rock studio, στο Νότιο Ρέθυμνο (με δυνατότητα παραμονής έως και για τέσσερα άτομα). Περισσότερες πληροφορίες για το Three-Rock studio μπορείτε να δείτε εδώ:  http://three-rock.blogspot.gr/

Ο νικητής/νικήτρια έχει το δικαίωμα να παραμείνει στο στούντιο την εβδομάδα που θα επιλέξει με ένα ακόμη άτομο της επιλογής του -αλλά ο χώρος επιτρέπει επιπλέον ένα ή δυο άτομα. Ο νικητής/νικήτρια μπορεί να επιλέξει την εβδομάδα που θέλει (εκτός από το διάστημα 15 Ιουλίου- 15 Αυγούστου)

Ο πρώτος νικητής οφείλει να ενημερώσει για το διάστημα των διακοπών που επιλέγει μέχρι την 20η Φεβρουαρίου 2019. Μετά την ημερομηνία αυτή η προσφορά δεν θα ισχύσει. Θα υπάρχουν επίσης τρία ακόμη βραβεία. Ο πρώτος νικητής/τρια και τρεις ακόμη διαγωνιζόμενοι θα έχουν ως επιπλέον δώρο ένα χειροποίητο ελληνικό εικαστικό κεραμικό από τη συλλογή της omodamos clayart.

Ο πρώτος νικητής/τρια βραβεύεται με «Αγγελάκι του eyelands», χειροποίητο κεραμικό φτιαγμένο ειδικά για το διαγωνισμό. Τρία ακόμη ειδικά φτιαγμένα για το διαγωνισμό χειροποίητα κεραμικά θα δοθούν στους τρεις συγγραφείς που θα ακολουθήσουν στη βαθμολογία της επιτροπής. Τα δώρα θα παραδοθούν στη διάρκεια της εκδήλωσης βράβευσης και παρουσίασης της συλλογής, το Νοέμβριο του 2018.

– Τα βραβεία, οι διακρίσεις αλλά και ένας αριθμός ακόμη διηγημάτων ανάλογα πάντα  με τη βαθμολογία τους (μέχρι 25 διηγήματα συνολικά) θα συμπεριληφθούν στην έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις Παράξενες Μέρες μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα βρίσκεται μέσα από τα συνεργαζόμενα πρακτορεία διανομής σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της χώρας. Σε αυτά θα συμπεριληφθούν μεταφρασμένα τα τρία πρώτα διηγήματα από το αγγλόφωνο τμήμα. Όλα τα διηγήματα του αγγλόφωνου τμήματος που θα μπουν στη Μικρή Λίστα του αγγλόφωνου τμήματος θα κυκλοφορήσουν σε ειδική έκδοση από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες και το αγγλόφωνο τμήμα της: Strange Days Books (η προκήρυξη για το αγγλόφωνο τμήμα δημοσιεύεται και στην ενότητα Storyland/short stories)

– Όλοι οι συγγραφείς που τα διηγήματά τους θα συμπεριληφθούν στην έκδοση θα παραλάβουν δωρεάν ένα βιβλίο της συλλογής. Κάθε συγγραφέας που το διήγημά του περιλαμβάνεται στη Μικρή Λίστα δικαιούται έκπτωση 25% εάν θέλει να παραγγείλει περισσότερα αντίτυπα εκτός από το δωρεάν που δικαιούται. Επίσης, κάθε συγγραφέας της Μικρής Λίστας δικαιούται έκπτωση 25% σε οποιοδήποτε βιβλίο των εκδόσεων Παράξενες Μέρες. Ακόμη, κάθε συγγραφέας της Μικρής Λίστας έχει δικαίωμα προτεραιοτήτας σε οποιοδήποτε εργαστήρι ή εκδήλωση διοργανώσουν οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες.

– Για όλους τους συγγραφείς της Μικρής Λίστας θα υπάρχει πιστοποιητικό διάκρισης.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Η βράβευση των συγγραφέων και η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων θα γίνει το Νοέμβριο του 2018 σε χώρο που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο  πιθανότατα το Polis Art Café, στην Αθήνα. Σε περίπτωση απουσίας των συγγραφέων από την εκδήλωση βράβευσης, τα πιστοποιητικά και τα βιβλία της συλλογής θα αποσταλούν στους νικητές ταχυδρομικά. Η υποχρέωση δεν ισχύει για τους συγγραφείς που διαμένουν Αθήνα, οι οποίοι θα πρέπει να παρευρίσκονται ή να έχουν κάποιον εκπρόσωπό τους στην αίθουσα.

– Εκτός από τα διηγήματα που θα συμπεριληφθούν στη Μικρή Λίστα θα ανακοινωθεί και ένας αριθμός διηγημάτων (μέχρι 20) τα οποία θα αποτελούν την επιλογή eyelands και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα http://www.eyelands.gr

Στην ιστοσελίδα θα δημοσιευθούν μόνο τα βραβευμένα διηγήματα και τα διηγήματα της Επιλογής. Τα διηγήματα της Μικρής Λίστας θα δημοσιευθούν μόνο στην έκδοση.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΕΚΔΟΣΗ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

– Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται και την αποδοχή των κανόνων του.

– Η ιστοσελίδα διατηρεί το δικαίωμα να αναρτήσει τα διηγήματα που βραβεύτηκαν ή διακρίθηκαν και ο εκδοτικός οίκος να εκδώσει το βιβλίο με τα διηγήματα που θα επιλεγούν. Τα πνευματικά δικαιώματα των διηγημάτων παραμένουν στους συγγραφείς και εκχωρούνται μόνο για τη συγκεκριμένη έκδοση στις Παράξενες Μέρες και μόνο για διάστημα έξι μηνών και για συγκεντρωτική έκδοση των διηγημάτων όλων των διαγωνισμών που είναι πιθανό να γίνει με τη συμπλήρωση των δέκα ετών του διαγωνισμού.

– Η δημοσίευση των διηγημάτων της Επιλογής θα γίνει στην ιστοσελίδα: http://www.eyelands.gr από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

– Η έκδοση με τα διηγήματα που διακρίθηκαν θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του έτους 2018. Κάθε συγγραφέας του οποίου το διήγημα θα συμπεριληφθεί στο βιβλίο δικαιούται ένα αντίτυπο δωρεάν. Κάθε συγγραφέας είναι ελεύθερος να δημοσιεύσει όπου εκείνος θέλει το διήγημά του μετά τον Μάρτιο του 2019.

**

– Η επιλογή των διηγημάτων για την μικρή λίστα και τις βραβεία θα γίνει από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Η τελική επιλογή των διηγημάτων που θα βραβευθούν θα γίνει όπως κάθε χρόνο από την ομάδα των συγγραφέων που συνεργάζονται με το eyelands με την προσθήκη της νικήτριας του περυσινού διαγωνισμού.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από συγγραφείς των εκδόσεων Παράξενες Μέρες συνεργάτες του eyelands, τον νικητή του προηγούμενου διαγωνισμού αλλά και νικητές και νικήτριες προηγούμενων χρόνων που μας κάνουν την τιμή να συνεχίσουν να κρίνουν τα διηγήματά σας δίνοντας επιπλέον κύρος στο διαγωνισμό μας. Κάθε διήγημα παίρνει ένα κωδικό αριθμό από την γραμματεία του eyelands και το σύνολο των διηγημάτων χωρίς άλλα διακριτικά στοιχεία στέλνεται – μετά την πρώτη επιλογή – στην ομάδα ανάγνωσης. Τα ονόματα των μελών της ομάδας που θα βαθμολογήσει τα διηγήματα θα ανακοινωθούν με τη λήξη του διαγωνιστικού μέρους, στις 20 Ιουνίου.

* Για οποιεσδήποτε πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το διαγωνισμό μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση: info@eyelands.gr ή info@paraxenesmeres.gr

LINKS 

EYELANDS

www.eyelands.gr

https://eyelandscontes.wordpress.com/ (αγγλόφωνο τμήμα)

https://www.facebook.com/eyelands.portal/

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

http://www.paraxenesmeres.gr

www.strangedaysbooks.gr

https://www.facebook.com/STRANGEDAYSBOOKS/

THREE-ROCK STUDIO

http://three-rock.blogspot.gr/

OMODAMOS CLAYART

http://www.rethymnoguide.com/omodamos/