Με τα λόγια (γίνεται): Ξαναδιαβάζοντας την Ζωή Καρέλλη

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στην δεύτερη εκδήλωση της έβδομης περιόδου τους, παρουσιάζουν  αφιέρωμα στην ποιήτρια από τη Θεσσαλονίκη, Ζωή Καρέλλη (1901-1998). Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
Η Ζωή Καρέλλη πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων το 1935 και το 1940 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Πορεία. Συνολικά εξέδωσε δώδεκα ποιητικές συλλογές, πέντε θεατρικά έργα και πολλά δοκίμια. Ασχολήθηκε επίσης με τη λογοτεχνική μετάφραση, κυρίως έργων του T.S. Eliot και πολλά ποιήματά της μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες. Στην πολύχρονη παρουσία της στην πνευματική ζωή της χώρας,  τιμήθηκε με πλήθος ποιητικών βραβείων, έγινε η πρώτη γυναίκα αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1982, ενώ η Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα το 1988. Το 1995, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τής απένειμε το Μετάλλιο του Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η αξία του συνόλου του έργου της ενδεχομένως επισκιάζεται από το δημοφιλές ποίημά της «Η Άνθρωπος» ή την χαρακτηριστικά τολμηρή χρήση των ρόδων στην ποίησή της ως σήματα πρωτο-φεμινιστικά και χριστιανικώς μεταφυσικά. Το αφιέρωμα αυτό ευελπιστεί να αναδείξει τα ασυνήθιστα ποιητικά επιτεύγματα της Ζωής Καρέλλη: τον σαφέστατα διακηρυγμένο στην ποίησή της κλονισμό της πίστης της, τη διαρκή ταλάντευση μεταξύ στοχασμού και παθών της ψυχής και τη συνομιλία της με τον μοντερνισμό (δημιουργική, μεταφραστική – T.S.Eliot, και δοκιμιακή – Rimbaud, Kafka, Pirandello, Beckett).
Στο αφιέρωμα συμμετέχουν 14 σύγχρονοι ποιητές και ποιήτριες που επιλέγουν, διαβάζουν και σχολιάζουν ποιήματά της: Αλέκος Λούντζης, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Άννα Γρίβα, Γιώργος Σπανός, Δήμητρα Κωτούλα, Θεώνη Κοτίνη, Λένα Καλλέργη, Μαίρη Γιόση, Μαρία Τοπάλη, Όλγα Παπακώστα, Ορφέας Απέργης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Παυλίνα Μάρβιν, Χρήστος Σιορίκης.
Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»: Σ ’αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση.  Μεταξύ αυτών, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα: στην Emily Dickinson (2013, 2015), στον Καβάφη (2013), στον William Carlos Williams (2014), στην Elizabeth Bishop (2015), στον Τάκη Παπατσώνη (2016), στον Robert Duncan (2016), στην Ελένη Βακαλό (2016), στον Νίκο Εγγονόπουλο (2017).

 

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, 19:30 

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Eίσοδος ελεύθερη