Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) παρουσιάζουν Συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα» την Παρασκευή 20, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Το Συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για διάσωση της Νεάπολης ως Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας σε συνεργασία με 10 εκδοτικούς οίκους που έχουν την έδρα τους ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Πρόκειται για τις Εκδόσεις: της Εστίας, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Άγρα, Πατάκη, Gutenberg, Νεφέλη, Μέλισσα, Καστανιώτη και Μελάνι.
Από την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ο ελληνικός κόσμος έθεσε ως στόχους του την μετακίνησή του από την υπανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο, την διαμόρφωση ισχυρών θεσμών, την πρόοδο μέσω της Παιδείας και της αριστείας, τελικά την ένταξη στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σύστημα. Οι επιδιώξεις αυτές διατυπώθηκαν ρητά κατά την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, δηλαδή την ώρα της δημιουργίας του ελληνικού κράτους, αλλά και σε διαδοχικές περιστάσεις κατά την πορεία του εδώ και σχεδόν δύο αιώνες. Η μεταρρύθμιση, ως το αίτημα για συνολική προσαρμογή στις απαιτήσεις της νεωτερικότητας και της ένταξης στον σύγχρονο κόσμο, υπήρξε από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Ακριβώς για την μεταρρύθμιση αυτή επιθυμούν να ανοίξουν διάλογο οι οργανωτές του συνεδρίου. Οπωσδήποτε, σκοπός του συνεδρίου δεν είναι να προκαλέσει μόνον συζήτηση ιστορικού περιεχομένου απευθυνόμενο μόνο σε ειδικούς, αλλά διάλογο σχετικά με τα δύο σημερινά διλήμματα, το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, και πάνω από όλα τις προϋποθέσεις της.
Περισσότεροι από 40 διακεκριμένοι ομιλητές –κορυφαίοι ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του πνεύματος- θα συνομιλήσουν μεταξύ τους και με το κοινό, προσεγγίζοντας το ζήτημα της μεταρρύθμισης στην βάση 7 θεματικών αξόνων: Διεθνές περιβάλλον–Διεθνή πρότυπα, Κράτος/πολιτικοί θεσμοί, Σχέση πολιτικής ιδεολογίας & πολιτικής πράξης, ο ρόλος της κοινωνίας, Οικονομία, Πνευματικές αναζητήσεις, Χώρος & αστικό περιβάλλον.

 

Ημερομηνίες Συνεδρίου Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, 18:00 – 20:30
Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, 10:00 – 20:00
Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, 10:00 – 15:30
Διεύθυνση Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα
Πρόεδρος Συνεδρίου

Επιστημονική Επιτροπή

Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος Hellenic American University

Πρόεδρος: Άγγελος Δεληβορριάς, Καθηγητής, τ. Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Μέλη: Νίκος Καραπιδάκης, Καθηγητής Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας, ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Είσοδος Είσοδος ελεύθερη κατόπιν εγγραφής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του eventbrite
 

Πληροφορίες

Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2103680052)

reform.haec.gr