Jack Kerouac | Στοιχειωμένη ζωή – Η χαμένη νουβέλα

Πρώτο μέρος: Σελίδα 87 [Απόσπασμα]

4.

 

Υπάρχει κάτι στο αμερικανικό σπίτι των προαστίων που γιατρεύει όλες τις ανησυχίες για τη ζωή. Το επόμενο απόγευμα βρήκε τον Πίτερ Μάρτιν να κάθεται στην κούνια της βεράντας μ’ ένα ποτήρι λεμονάδα, ακούγοντας τον αγώνα Ρεντ Σοξ – Ντιτρόιτ στο φορητό ραδιόφωνο.
Οι πράσινες περσίδες της θείας Μαρί κρατούσαν μακριά τον μεσημεριανό ήλιο από τα δεξιά και η λεύκα σχημάτιζε μια πράσινη πιτσιλωτή σκιά στα αριστερά. Ο Κιούπι ο γάτος χάζευε αδιάφορα τον έρημο δρόμο απ’ τη θέση του μπροστά στην τζαμόπορτα. Μια μύγα βούτηξε στ’ αυτί του Πίτερ κι όταν την έδιωξε, κάνοντας με την απότομη κίνηση την κούνια να τρίξει, ο Κιούπι γύρισε τα γαλήνια πράσινα μάτια του και τον κοίταξε σαν να τον διαπερνούσε, απορημένος.
Στον Πίτερ άρεσε να ακούει αγώνες μπέιζμπολ. Στις παύσεις, όταν ο εκφωνητής  ξέμενε από πράγματα που μπορούσε να πει, ακούγονταν οι κραυγές αποδοκιμασίας απ’ τις κερκίδες και τους πάγκους, οι μακρινές ενθαρρυντικές κουβέντες  των παικτών, και περιστασιακά κάποιος να σφυρίζει. Ήταν ένας πλατύς και υπνωτικός ήχος.
«Δύο κι ένα», έλεγε ο εκφωνητής. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, σχεδόν σαν να το ξανασκεφτόταν  αφηρημένα, συμπλήρωνε: «δύο μπολ κι ένα στράικ…». Ακλουθεί μια παρατεταμένη σιωπή. Κάποιος, ίσως ο κεντρικός αμυντικός, ενθαρρύνει τραγουδιστά τον πίτσερ. Η ψαλμωδία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, χωρίς παραλλαγή. Ακούγεται κοντά το κουδούνισμα από παγάκια, καθώς ο εκφωνητής πίνει λίγο παγωμένο νερό. Κάπου μακριά, ίσως στις εξέδρες, μια φωνή σέρνει μια πολεμική ιαχή. Μετά κάποιος σφυρίζει…  


Στα τέλη του 1944, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, ο φιλόδοξος συγγραφέας και δευτεροετής στο Πανεπιστήμιο Κολόμπια Τζακ Κέρουακ έχασε ένα χειρόγραφο με έκταση νουβέλας, με τίτλο “Η στοιχειωμένη ζωή”. Εβδομήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το χειρόγραφο αυτό εκδίδεται για πρώτη φορά (και στα ελληνικά).
Με σκηνικό την ήρεμη κωμόπολη του Γκάλογουεϊ στη Νέα Αγγλία, μυθιστορηματική εκδοχή της πατρίδας του Κέρουακ, του Λόουελ της Μασαχουσέτης, η “Στοιχειωμένη ζωή” είναι η ιστορία ενηλικίωσης του Πίτερ Μάρτιν, ενός αστεριού του στίβου στο κολέγιο που είναι αποφασισμένος να περάσει ένα τελευταίο ανέμελο καλοκαίρι. Αντί γι’ αυτό, διαρκώς βασανίζεται από αυτά που τον περιμένουν: μια κοινωνία που ακόμη υφίσταται τις συνέπειες της Μεγάλης Ύφεσης, και η επικείμενη είσοδος των ΗΠΑ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν οι δύο καλύτεροι φίλοι του -χαρακτήρες βασισμένοι σε δύο παιδικούς φίλους του Κέρουακ, τον Σεμπάστιαν Σάμπας και τον Μπίλι Τσάντλερ, που και οι δύο είχαν πρόσφατα σκοτωθεί στον πόλεμο- αρχίζουν να σχεδιάζουν την απόδρασή τους από το Γκάλογουεϊ, ο Πίτερ συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει σύντομα να κάνει τις επιλογές του για το μέλλον. Καθώς εξετάζει τις αντικρουόμενες επιρροές της νεότητάς του, από τον εργαζόμενο, λαϊκιστή πατέρα του ως τους ανήσυχους ιδεαλιστές φίλους του, ο Πίτερ προσπαθεί να καθορίσει τι μπορεί να τον οδηγήσει σε μια διανοητικά αυθεντική ζωή.

Jack Kerouac - Στοιχειωμένη ζωή - Η χαμένη νουβέλα – Πλέθρον, 2015
Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης