Περί τρέλας | Αρτώ- Γουλφ – Νίτσε – Πόε – Σέλλεϋ

 

Σελίδα 60. Επιστολή του Φρίντριχ Νίτσε.


[Τορίνο, 3 Ιανουαρίου 1889]

Στην Πριγκίπισσα Αριάδνη15 , την αγαπημένη μου. Πρόκειται για προκατάληψη το γεγονός ότι είμαι άνθρωπος. Ωστόσο, έζησα συχνά ανάμεσα στους ανθρώπους και γνωρίζω όλα όσα μπορεί να βιώσει το ανθρώπινο είδος, από το πιο ταπεινό έως το ανώτερο. Στους Ινδούς ήμουν ο Βούδας, στην Ελλάδα ο Διόνυσος – Αλέξανδρος και Καίσαρας είναι ενσαρκώσεις μου, το ίδιο και ο ποιητής του Σαίξπηρ, Λόρδος Μπέηκον16 . Τελικά υπήρξα ο Βολταίρος και ο Ναπολέων, ίσως και ο Ρίχαρντ Βάγκνερ… Αυτήν τη φορά, όμως, έρχομαι ως νικηφόρος Διόνυσος, που θα μεταμορφώσει τη γη σε μέρα γλεντιού… Όχι πως θα είχα πολύ χρόνο… Οι ουρανοί ευφραίνονται που βρίσκομαι εδώ.. Επίσης, κρεμάστηκα στον σταυρό….


15 Η «Αριάδνη», παραλήπτρια δύο γραμμάτων του Νίτσε, δεν είναι άλλη από την Κόζιμα Βάγκνερ.

16 Σερ Φράνσις Μπέηκον, Υποκόμης του Σαιντ Ώλμπανς [Sir Francis Bacon, Viscount St. Albans, 1561 – 1626] : Άγγλος φιλόσοφος, πολιτικός, επιστήμονας, δοκιμιογράφος και ποιητής. Το 1868, διορίστηκε Λόρδος Καγκελάριος της Αγγλίας.


Αντονέν Αρτώ, Βιρτζίνια Γουλφ, Φρήντριχ Νίτσε, Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Μαίρη Σέλλεϋ.

Πέντε από τις σημαντικότερες διάνοιες της παγκόσμιας λογοτεχνίας και φιλοσοφίας αποκαλύπτουν, αποτυπώνουν, εμβαθύνουν ή βυθίζονται στην ψυχική τους κατάρρευση, ισορροπώντας μεταξύ εξομολόγησης και συγγραφικής δεξιοτεχνίας.
Η έκδοση περιλαμβάνει 34 επιστολές, που συνθέτουν την αγωνιώδη κραυγή του απόκληρου πνεύματος προς την κοινωνία.

Περί Τρέλας - Αρτώ, Γουλφ, Νίτσε, Πόε, Σέλλεϋ – Κοβάλτιο, 2016