«Είναι και γίγνεσθαι στη μεταψυχολογία του D.W. Winnicott»

H ελληνική ομάδα του International Winnicott Association, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης και τις εκδόσεις Επέκεινα παρουσιάζουν διάλεξη της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας, Margaret Boyle Spelman, με τίτλο «Είναι και γίγνεσθαι στη μεταψυχολογία του D.W. Winnicott».  Η διάλεξη πραγματοποιείται την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, στις 19:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), με αφορμή την έκδοση στα Ελληνικά του βιβλίου του D.W. Winnicott «Διαδικασίες ωρίμανσης και διευκολυντικό περιβάλλον. Συμμετέχει με σχολιασμό η ψυχολόγος Μαριάνθη Καλατζή και συντονίζει ο ψυχαναλυτής (SPF) Θανάσης Χατζόπουλος. Η διάλεξη πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα με προβολή του λόγου της ομιλήτριας στα Ελληνικά.
Η Margaret Boyle Spelman σε μια προσέγγιση της βασικής ιδέας του μεταβατικού χώρου – όπως διατυπώθηκε από τον παιδίατρο και ψυχαναλυτή D.W. Winnicott – επαναπροσεγγίζει την έννοια «είναι και γίγνεσθαι» ως ένα συνεχές, από την ανάπτυξη ενός ορίου στην κατάσταση της απόλυτης εξάρτησης έως τη φύση της «απόστασης μεταξύ» στη σχετική εξάρτηση. Με πληθώρα παραδειγμάτων, στα οποία εναλλάσσεται η αναλυτική διαδικασία με τη μητρική ενασχόληση, εξετάζεται ο ρόλος του διευκολυντικού περιβάλλοντος στις διαδικασίες ωρίμανσης τόσο του βρέφους όσο και του ασθενούς, ανιχνεύοντας τις ρίζες της δημιουργικότητας αλλά και τους περιορισμούς στον «ενδιάμεσο χώρο», που θέτουν σε κίνδυνο τη γέφυρα μεταξύ της εσωτερικής ζωής του ατόμου και της εξωτερικής πραγματικότητάς του.
Η Margaret Boyle Spelman είναι κλινική και συμβουλευτική ψυχολόγος και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια. Έχει εργαστεί για τρεις δεκαετίες ως κλινική ψυχολόγος σε υπηρεσίες υγείας της Ιρλανδίας με ειδικό ενδιαφέρον στην πρώιμη παρέμβαση, στην πρώιμη γονεϊκότητα και στις μαθησιακές δυσκολίες. Δίνει διαλέξεις σε ψυχαναλυτικούς ψυχοθεραπευτές και εκπαιδευόμενους κλινικούς ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο του Trinity στο Δουβλίνο (TDC) και στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Δουβλίνου (UCD). Υπήρξε διοικητικό μέλος του συμβουλίου της Ψυχολογικής Εταιρίας της Ιρλανδίας και επικεφαλής των επιτροπών του Ιρλανδικού Φόρουμ Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, του Ιρλανδικού Συμβουλίου για την Ψυχοθεραπεία και την Ψυχανάλυση. Είναι ενεργό μέλος του Ιρλανδικού Ινστιτούτου Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Έχει εκδώσει τρία βιβλία στις εκδόσεις Karnac σχετικά με τον D.W. Winnicott: Winnicotts Babies and Winnicotts Patients: Psychoanalysis as transitional space (2013), The Evolution of Winnicotts Thinking: Examining the growth of psychoanalytic thought over three generations (2013),  και The Winnicott Tradition (2014).

 

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, 19:00
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Είσοδος ελεύθερη