Νέα κυκλοφορία από τις Εκδόσεις Κείμενα | T.S. Eliot -«Έρημη Χώρα», «Προύφροκ», «Κούφιοι Άνθρωποι» σε μετάφραση Γιάννη Αντιόχου

Αν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για ένα γεγονός στην περίπτωση του Τόμας Στερνς Έλιοτ, τότε αυτό δεν είναι παρά η αμφισημία του. Η αμφισημία ή, αν προτιμούμε, η «διττότητα». Η τειρεσιακή διττότητα την οποία ο ίδιος ο ποιητής επέλεξε απολύτως συνειδητά προκειμένου να φέρει την ποιητική του προσώπου του στα μέτρα του οικουμενικού, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο της απόκρυψης και αποκρύβοντας με τον τρόπο της αποκάλυψης.

Στη μετάφραση του Γιάννη Αντιόχου, που περιλαμβάνει τα έργα «Η Έρημη Χώρα», «Το Ερωτικό Τραγούδι του Τζ. Άλφρεντ Προύφροκ» και «Οι Κούφιοι Άνθρωποι», ο αναγνώστης θα συναντήσει αφενός μια νέα πρόταση ανάγνωσης αυτού του μέρους του ποιητικού έργου του Τ.Σ. Έλιοτ, βάσει της ακρίβειας των λέξεων οι οποίες επελέγησαν προκειμένου να αποδοθούν στα ελληνικά σημεία τα οποία παρέμεναν μέχρι σήμερα είτε σκοτεινά είτε παρερμηνευμένα, και αφετέρου ένα σχοινοτενές και ριζοσπαστικό επίμετρο στο οποίο ο μεταφραστής αποκαλύπτει την πραγματική φύση των προσώπων που παρελαύνουν στα ποιήματα σαν σε μια επί γης (και όχι υπό την γην) Νέκυια. Μια Νέκυια ζωντανών και όχι νεκρών, καθώς και μια Νέκυια νεκρών που καταδικάστηκαν να ζήσουν.

Σε ανοιχτό «διάλογο» με παλαιότερες και νεότερες, ιστορικές και μη μεταφράσεις, με εκτενή σχολιασμό, σημειώσεις, ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, σκοπός αυτού του βιβλίου δεν είναι μόνο η διάνοιξη ενός νέου αναγνωστικού δρόμου στην απαιτητική αυτή «Χώρα» του συνόλου του ελιοτικού έργου, αλλά και μια πρόκληση απευθυνόμενη στον ίδιο τον μεγάλο ποιητή, του οποίου η διάνοια ανατέμνεται σήμερα, σε ένα σήμερα κατά το οποίο η ιστορική σπείρα συγχρονίζει πια τον 20ό με τον 21ο αιώνα, φέρνοντας ίσως την ίδια «στέγνια» (κατά τον Γιώργο Σεφέρη), τον ίδιο άγονο καιρό, την ίδια ερημιά που εμείς οι άνθρωποι του παρόντος θα πρέπει, σαν να ακούγαμε μια φρικαλέα μαντεία, να φοβηθούμε.

Μορφή δίχως φόρμα, σκιά δίχως χρώμα,
δύναμη παραλυμένη, χειρονομία δίχως νεύμα

Βιογραφικό T.S. Eliot:
Ο Τ.Σ. Έλιοτ, γεννήθηκε στο Μισούρι των ΗΠΑ, το 1888, από πουριτανή αριστοκρατική οικογένεια διαπρεπών επιστημόνων και ανατράφηκε με τις αρχές του παππού του που ήταν θεολόγος. Σπούδασε στην Ακαδημία Σμιθ της Μασαχουσέτης τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, λατινικά, γαλλικά, γερμανικά και συνάμα μεσαιωνική ιστορία, συγκριτική φιλολογία και ιστορία νεότερης φιλοσοφίας. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα φιλοσοφίας στο Χάρβαρντ από τον Μπ. Ράσελ, το 1914 καθώς και σανσκριτική και νεότερη ινδική φιλοσοφία. Γνώστης της γαλλικής φιλολογίας επιδόθηκε στην ποίηση. Το 1915 ο Έλιοτ εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο παραδίνοντας μαθήματα σε σχολεία και αργότερα διορίστηκε στη Lloyd’ s Bank του Λονδίνου όπου εργάστηκε οχτώ χρόνια. Θεωρείται ηγετική φυσιογνωμία του μοντερνισμού. Το 1948 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε στις 4 Ιανουαρίου 1965.

Βιογραφικό Γιάννη Αντιόχου:
Ο Γιάννης Αντιόχου, ποιητής και μεταφραστής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Μεγάλωσε και ζει στον Πειραιά. Κατέχει MBA και Master της Ιατρικής Σχολής με εξειδίκευση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στα συστήματα διαχείρισης ποιότητας στην τριτοβάθμια υγεία. Έχει εκδώσει επτά βιβλία ποίησης και έχει μεταφράσει: Τ.Σ. Έλιοτ, Τεντ Χιουζ, Σίλβια Πλαθ, Αν Σέξτον, Χαρτ Κρέιν, Άννα Αχμάτοβα κ.ά. Το τελευταίο του βιβλίο Αυτός, ο κάτω ουρανός τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2020. Ποίησή του έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

 

Έρημη Χώρα. Προύφροκ. Κούφιοι άνθρωποι
σελ. 176
διαστάσεις: 13 x 20 cm
τιμή με ΦΠΑ: 10,6 ευρώ
ISBN: 978-618-85356-9-5